Διατροφικά μοτίβα & καρδιομεταβολική έκβαση στον Σακχαρώδη Διαβήτη
180
post-template-default,single,single-post,postid-180,single-format-standard,bridge-core-2.6.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Διατροφικά μοτίβα & καρδιομεταβολική έκβαση στον Σακχαρώδη Διαβήτη

Οι καρδιομεταβολικές ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και στην οικονομία. Εκτιμάται ότι οι φαρμακοθεραπείες μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά 20 – 30 %, ενώ οι υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής, πιθανότατα τον μειώνουν περισσότερο από 81 – 94%.

Οι παρεμβάσεις εστιάζουν στην καλύτερη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου, όπως είναι το υπερβάλλων σωματικό βάρος, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, ο προδιαβήτης ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Καθώς και στην βελτίωση των συμπεριφορών του τρόπου ζωής, δηλαδή: την αποφυγή του καπνού, την τακτική σωματική δραστηριότητα και την κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής, τα οποία είναι απαραίτητα μέσα, για την πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η διατροφή μπορεί να ξεπεράσει άλλες συνήθειες, όπως την σωματική δραστηριότητα και την απαγόρευση του καπνίσματος, στην πρόληψη του πρόωρου θανάτου και αναπηρίας. Ο σχετικός κίνδυνος καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας σε ενήλικες με διαβήτη είναι περίπου 2,5 έως 5 φορές υψηλότερος, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν διαβήτη.

Τα ευρήματά της μελέτης δείχνουν ότι η Μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα DASH και τα χορτοφαγικά διατροφικά πρότυπα, διαδραματίζουν πολύτιμο ρόλο στην μείωση της επίπτωσης και της θνησιμότητας από διάφορες εκβάσεις της καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με ή χωρίς διαβήτη. Η συγκεντρωτική ανάλυση των τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, δείχνει ότι η Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με 38 % χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και με μη σημαντική μείωση θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις. Το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα από τις προοπτικές μελέτες κοόρτης δείχνει μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας κατά 12% και 21%, αντίστοιχα.

Η μετά-ανάλυση μας δείχνει μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 20% από την τήρηση του διατροφικού προτύπου DASH. Αυτό το διατροφικό πρότυπο, δείχνει επίσης σημαντικά χαμηλότερη διαστολική και συστολική πίεση αίματος, η οποία μπορεί να μεταφράζεται σε μείωση κατά περίπου 20% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, μαζί με σημαντικά οφέλη σε άλλους καθιερωμένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με ή χωρίς διαβήτη.

Οι συγκεντρωτικές αναλύσεις μελλοντικών μελετών κοόρτης δείχνουν ότι τα χορτοφάγα διατροφικά πρότυπα σχετίζονται με 28% μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 22% μειωμένη στεφανιαία καρδιακή νόσο. Επιπλέον, οι συγκεντρωτικές αναλύσεις τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών έδειξαν κλινικά σημαντικές μειώσεις στο σωματικό βάρος, στη χοληστερόλη LDL και στο HbA1c σε σχέση με τις δίαιτες ελέγχου.