Διαταραχή μετά – τραυματικού στρες και υγεία
178
post-template-default,single,single-post,postid-178,single-format-standard,bridge-core-2.6.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Διαταραχή μετά – τραυματικού στρες και υγεία

Η διαταραχή μετά-τραυματικού στρες δεν είναι μια απλή ψυχιατρική διαταραχή, αλλά πιθανότατα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία, διαταράσσοντας τη λειτουργικότητα και επηρεάζοντας την συνολική ποιότητα ζωής. Όσοι πάσχουν από αυτήν, φαίνεται να έχουν συνολικότερη έκπτωση στην υγεία τους και μεγαλύτερη αποχή από τις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

Η διαταραχή μετά-τραυματικού στρες φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, περισσότερο από άλλες ψυχικές διαταραχές όπως είναι οι κρίσεις πανικού, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη. Παράλληλα όμως φαίνεται ότι τα άτομα που πάσχουν, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποιο εθισμό σε ουσίες όπως και σε χρόνια νοσήματα (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα).

Επιπρόσθετα, τα υπάρχοντα βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα που πάσχουν από διαταραχή μετά-τραυματικού στρες, συμμετέχουν σε λιγότερο ευεργετικές για την προαγωγή της υγείας τους συμπεριφορές, όπως είναι η άσκηση. Τα θετικά οφέλη της άσκησης οδηγούν σε μικρότερη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων της διαταραχής μετά-τραυματικού στρες. Ακόμα δεν είναι γνωστή η επίδραση της διαταραχής στη διατροφή και στη συνολική διατροφική συμπεριφορά.

Συμπερασματικά, οι ασθενείς έχουν υψηλότερο Δ.Μ.Σ. και μεγαλύτερα συναισθήματα ενοχών μετά από κάποιο επεισόδιο υπερφαγίας, καθώς και λιγότερες θετικές συμπεριφορές όπως είναι η έντονη άσκηση και η κατανάλωση φρούτων σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πάσχουν.