Ιατρική του Τρόπου Ζωής
366
post-template-default,single,single-post,postid-366,single-format-standard,bridge-core-2.6.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Ιατρική του Τρόπου Ζωής

Ομιλητής: Γεώργιος Π. Χρούσος
Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας Δ/ντης, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ιστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού & Ιατρικής Ακρίβειας Επικεφαλής, Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας & Ιατρικής, Υπεύθυνος Μονάδας Κλινικής & Μεταφραστικής Έρευνας, ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”

Η Ιατρική του Τρόπου Ζωής ή Lifestyle Medicine σαν κλάδος της Ιατρικής δεν εμφανίστηκε πρόσφατα. Ο Ιπποκράτης ήδη την είχε ορίσει σαν τον τρίτο ισότιμο κλάδο της Ιατρικής, που τον ονόμαζε Διαιτητική και που τον τοποθετούσε μαζί με την Φυσική (Παθολογία) και την Χειρουργική. Η ιατρική του τρόπου ζωής στοχεύει στην προώθηση του υγιεινού τρόπου διαβίωσης μέσω της αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, της καλής διατροφής, του σωστού και κανονικού ύπνου, της επιτυχούς διαχείρισης του στρες, της αύξησης της ψυχοσωματικής ανθεκτικότητας, της αντιμετώπισης του άγχους και της κατάθλιψης, της αποφυγής καταχρηστικών συμπεριφορών, και της πρόληψης και καταπολέμησης σημαντικών χρονίων νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, και ο καρκίνος. Όλα τα παραπάνω, μαζί με την προ-κοινωνικότητα, την υπέρβαση, και τον ενάρετο βίο, συντελούν στην πέραν της ευζωίας απόκτηση της Αριστοτέλειας ευδαιμονίας. Η ιατρική του τρόπου ζωής, συνεπώς, αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας του υγιούς βίου του ατόμου, και όχι μόνο. Μέσω των υγειών και ευτυχισμένων ατόμων επηρεάζεται θετικά και το περιρρέον περιβάλλον, αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Η ιατρική του τρόπου ζωής προλαμβάνει και θεραπεύει και αξίζει να προωθηθεί με καθολική παιδεία.