Η επίδραση της Vegan διατροφής στο σωματικό βάρος
182
post-template-default,single,single-post,postid-182,single-format-standard,bridge-core-2.6.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Η επίδραση της Vegan διατροφής στο σωματικό βάρος

Επίδραση της – χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος – Vegan διατροφής στο σωματικό βάρος, την ινσουλινό-ευαισθησία, το μεταγευματικό μεταβολισμό και τα ενδομυϊκά και ηπατοκυτταρικά επίπεδα λιπιδίων σε υπέρβαρους ενήλικες.

Επίδραση της -χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος- Vegan διατροφής στο σωματικό βάρος, την ινσουλινό-ευαισθησία, το μεταγευματικό μεταβολισμό και τα ενδομυϊκά και ηπατοκυτταρικά  επίπεδα λιπιδίων σε υπέρβαρους ενήλικες.

 

Η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία συνδέονται με χρόνια νοσήματα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο. Βέβαια, τα ποσοστά τους φαίνεται να είναι μειωμένα σε όσους ακολουθούν μια διατροφή που βασίζεται σε φυτικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει, τόσο γιατί τέτοιου είδους διατροφικά μοτίβα χαρακτηρίζονται από μειωμένη ενεργειακή πυκνότητα και περιεκτικότητα σε λίπος, όπως και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά και επιπλέον γιατί αυξάνει τη θερμική επίδραση των τροφίμων, αυξάνοντας τη συνολική ενεργειακή δαπάνη κατά 10%.

Σε κλινική δοκιμή, η επίδραση της -χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος -Vegan διατροφής είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του σωματικού βάρους και της συγκέντρωση της ινσουλίνης, όπως και της  βελτίωσης του γλυκαιμικού ελέγχου. Η κλινική δοκιμή ουσιαστικά  (16 εβδομάδες διατροφής με 1200 kcal/μέρα) προκάλεσε απώλεια 8 κιλών και επανέφερε στα φυσιολογικά τα επίπεδα των λιπιδίων στο συκώτι και τη συγκέντρωση της γλυκόζης νηστείας.

Παράλληλα, η αύξηση της θερμογενούς επίδρασης, συνδεόταν με την μείωση της λιπώδους μάζας και αύξηση της ινσουλινοευαισθησίας, συνεισφέροντας τελικά στη αύξηση του μεταγευματικού μεταβολισμού.